International Cooking Day


Międzynarodowe gotowanie w szczytnych celach, czyli International Cooking Day na WSB-NLU
Gotowanie w najlepszym stylu, pyszne potrawy i otwarte serca – to właśnie charakteryzuje niezwykłe wydarzenie organizowane przez Wyższą Szkołę Biznesu – National Louis University w Nowym Sączu. International Cooking Day to event, który udowadnia, że studenci WSB-NLU nie tylko lubią międzynarodową kuchnię, ale są chętni by nieść pomoc potrzebującym!

Na czym polega International Cooking Day na WSB-NLU?
International Cooking Day to wydarzenie, które organizowane jest przez studentów WSB-NLU pochodzących z różnych stron świata. Już od wielu lat, każdego roku uczestnicy mają okazję spróbować przepysznych, międzynarodowych i tradycyjnych potraw z całego globu. Przygotowane potrawy, ich smak i przepisy są zależne od kraju, z którego pochodzą studenci przebywający w WSB-NLU w ramach programu Erasmus+. W tym miejscu nadmienić należy, że w wydarzeniu biorą udział także polscy studenci, bo wszyscy bez wyjątku bardzo lubią wszelkie aktywności w swojej uczelni.

Charytatywny aspekt gotowania
Samo konsumowanie specjałów nie jest jednak sednem tego wydarzenia! Spróbowanie każdego specjału wiąże się z koniecznością wpłaty wolnego datku, które można wrzucać do puszek ustawionych przy każdym stoisku. Zebrana suma przekazywana jest każdego roku na wcześniej wspólnie wybrany, szczytny cel charytatywny. Corocznie podczas akcji udaje się zebrać kilka tysięcy złotych, które trafiają do potrzebujących osób. W tym roku całość zebranych środków zostanie przekazana na WOŚP. W tym roku będzie to już 31 Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej pomocy, a tegorocznym hasłem przewodnim zbiórki jest "Chcemy wygrać z sepsą! Gramy dla wszystkich-małych i dużych!"

Harmonogram XVIII Edycji International Cooking Day
Wstępny program wydarzenia (wkrótce zaktualizowany)
11:00-12:00
- Dziecięcego Uniwersytetu I-go Wieku Wsb-Nlu, na którym prezentowane będą kultury kulinarne 4 państw (Irlandia, Kazachstan, Francja, Nepal)
12:30 - Powitanie:
- dr Dariusz Woźniak - Rektor WSB-NLU (powitanie gości)
12:40 - otwarcie stoisk z potrawami z 10 krajów świata
w międzyczasie:
- VR - virtual reality
14:00 - koniec imprezy